Smaruję filet z kurczaka, kładę 2 plastry i zwijam roladkę. To mój ulubiony obiad z piekarnika
Filet z piersi kurczaka daje nam w kuchni wiele możliwości. Można z niego przygotować pyszne: drobiowe kieszonki, roladki, nugettsy, kotlety i szybkie dania z patelni. Świetnie też sprawdzi się w sałatkach i na grillu. Jego doskonałość polega na tym, że mięso to jest zdrowe, bo zawiera niewiele tłuszczu, a jednocześnie smaczne i szybkie w przygotowaniu. Dziś proponuję wam danie obiadowe we włoskim stylu. Będą to roladki z piersi kurczaka zapiekane z pesto, serem i bakłażanem. Jednym słowem prawdziwe niebo w gębie.
O czym warto pamiętać, robiąc roladki z kurczaka?
Przygotowanie roladek z piersi kurczaka jest bardzo proste. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach:
- Filet z piersi kurczaka przeznaczony na roladki należy przekroić na 2 płaty. Grubszy kawałek mięsa można podzielić nawet na 3 plastry. Każdy plaster warto delikatnie rozbić gładką stroną tłuczka do mięsa. Dzięki temu mięso będzie cienkie i kruche.
- Smak roladce warto nadać aromatycznymi przyprawami, ziołami, czosnkiem albo sosami, np. pesto.
- Jako składnik roladki dobrze jest użyć twaróg lub ser. W czasie pieczenia doskonale zespoli on pozostałe składniki.
- Czas pieczenia roladek z piersi kurczaka zależy od grubości farszu. Wynosi on 25-30 minut w piekarniku o temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- By roladki nie wyschły w czasie pieczenia, warto posypać je serem, obłożyć warzywami lub piec je pod przykryciem.
Jak zrobić roladki z kurczaka we włoskim stylu?
Przygotowanie drobiowych roladek należy rozpocząć od pokrojenia składników w plastry. Potem wystarczy zwinąć roladki i je upiec.
Przepis: Roladki z kurczaka we włoskim stylu
Roladki z piersi kurczaka z dodatkiem pesto, bakłażana i mozzarelli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 6-8 łyżeczek bazyliowego pesto
- 1 mały bakłażan
- 250 g białej mozzarelli (2 kulki)
- sól, pieprz
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówKażdy filet z kurczaka oczyść, przekrój na dwa płaty, rozbij je delikatnie kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem. Bakłażan umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na dość cienkie plastry. Ser mozzarella pokrój w plastry.
- Przygotowanie roladekKażdy płat mięsa posmaruj pesto, połóż na nim plaster bakłażana, a potem plasterki sera. Zwiń dość ścisłe roladki, zepnij je wykałaczkami.
- Pieczenie roladekNaczynie do zapiekania natłuść oliwą, ułóż w nim roladki. Obłóż je resztą mozzarelli i pomidorkami. Wokół połóż resztę pokrojonego bakłażana. Warzywa posmaruj resztą pesto, skrop oliwą. Naczynie przykryj, roladki piecz ok. 30 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: zamiast bakłażana do środka roladki można włożyć plaster cukinii lub całkowicie zrezygnować z tych warzyw.
Z czym najlepiej podać roladki z kurczaka we włoskim stylu?
Roladki z kurczaka we włoskim stylu najlepiej będą smakować podane z ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą kuskus. Można też zaserwować je z pieczonymi ziemniakami. Jako dodatek warzywny sprawdzą się tu idealnie pomidory, np. pieczone albo w postaci sałatki. Dobrze też będzie komponować się sałata z dodatkami.